Rolluiken onderhouden? Zo doe je dat

Ben jij de trotse eigenaar van een aantal prachtige rolluiken? Rolluiken bieden veel voordelen. Zo zijn ze een vorm van inbraakpreventie, zorgen ze voor privacy, voorkomen ze dat de zon jouw meubels verkleurt, hebben ze een isolerende werking en zijn ze geluidswerend. Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van alle voordelen van rolluiken, is het belangrijk dat ze goed onderhouden worden. Het onderhouden van rolluiken is niet moeilijk, maar vraagt wel om een bijzondere aanpak. Om jou een handje te helpen hebben wij voor je op een rijtje gezet hoe je het onderhoud uitvoert.

Onderhoud

Om zo lang mogelijk van jouw rolluiken te kunnen genieten, moeten ze minimaal tweemaal per jaar gereinigd worden. Staan er rondom jouw woning veel bomen? Dan moet het onderhoud waarschijnlijk vaker worden uitgevoerd. Het schoonmaken van de rolluiken kan worden uitgevoerd met een sopje en een zachte spons. Vermijd agressieve, bijtende schoonmaakmiddelen. Deze schoonmaakmiddelen beschadigen de laklaag van de rolluiken, waardoor de lamellen beschadigen en gaan verweren. Wil je de lamellen van de rolluiken extra beschermen? Dan is het aan te raden om de lamellen eens per jaar te waxen. De wax zorgt ervoor dat vuil zich minder snel aan de lamellen hecht en de rolluiken soepel blijven functioneren.

Het reinigen van de binnenkant

Bij het reinigen van de rolluiken is het belangrijk dat zowel de binnenkant als de buitenkant gereinigd wordt. Het reinigen van de buitenkant van de rolluiken is vrij eenvoudig. Het reinigen van de binnenkant vereist iets meer inspanning. Allereerst is het belangrijk dat de omkasting van de rolluiken verwijderd wordt, zodat de opgerolde rolluiken zichtbaar worden. Laat de rolluiken vervolgens stukje voor stukje zakken en maak lamel voor lamel schoon. Door ook de binnenkant van jouw rolluiken tweemaal per jaar te reinigen blijven jouw rolluiken langer schoon en gaan ze langer mee.

Het reinigen van de andere onderdelen

Naast het reinigen van zowel de binnenkant als de buitenkant van de rolluiken is het belangrijk dat de geleiders regelmatig onderhouden worden. Het is belangrijk dat de geleiders soepele, schone rubbers bevatten. Smeer de rubbers in met een teflonspray, zoals WD40, en vervang kapotte rubbers direct, om verdere schade te voorkomen. Smeer de rubbers nooit in met andere vette substanties, omdat dit vuil aantrekt, er scheurtjes kunnen ontstaan en de rubbers sneller uitdrogen.

Reparaties

Maakt het openen of sluiten van de rolluiken een vreemd geluid of werken jouw rolluiken helemaal niet meer? Dan is de kans groot dat er een onderdeel kapot is gegaan. Het repareren van de rolluiken kan, met enige technische kennis, eenvoudig zelf uitgevoerd worden. Nieuwe rolluik onderdelen kopen doe je eenvoudig online. Online vind je vaak een groter aanbod rolluikonderdelen dan bij een rolluikspeciaalzaak én kan je in alle rust het juiste onderdeel uitzoeken. Door te kiezen voor rolluikonderdelen van hoge kwaliteit is het repareren bovendien een fluitje van een cent en kan jij weer jarenlang genieten van jouw rolluiken.