Wanneer je een huis gaat kopen, is het ook belangrijk om te letten op de richting van de tuin. Houd je er bijvoorbeeld van om ‘s avonds in de zomer nog lang in de zon te kunnen zitten, of heb je het dan liever koel? Dat is allemaal afhankelijk van welke kant je tuin op ligt. Wat de voor- en nadelen van de verschillende richtingen zijn, lees je hier.

De voordelen van een tuin op het zuiden

Veel mensen willen een tuin op het zuiden. Dat is niet zo gek, want wanneer je een tuin op het zuiden hebt, heb je vrijwel altijd zon in de tuin. Van het vroege voorjaar tot in het late najaar kun je genieten van de eerste of laatste zonnestralen in de tuin. Heerlijk barbecueën in de tuin kan in de zomer tot in de late uurtjes. Dat is natuurlijk een voordeel, maar wanneer je er niet van houdt om veel in de zon te zitten, is een tuin op het zuiden wellicht geen goed idee voor jou. Met een tuin op het zuiden is het ook belangrijk dat je goede zonwering aanschaft, zodat er altijd schaduwplekken in de tuin zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor buitenzonwering van Senft.

Een tuin op het noorden: koel en donker

Hou je helemaal niet zo van zon en zoek je in de zomer vooral de koelte op, dan kun je beter kiezen voor een tuin op het noorden. Dit is namelijk de meest donkere en schaduwrijke variant. In de winter zijn de schaduwen langer en is er in een tuin op het noorden soms helemaal geen zon te vinden. Een wat langere tuin zorgt ervoor dat je achter in de tuin nog wel zon hebt, dus daar kun je dan misschien een loungeset plaatsen. In de middag heb je vrijwel geen zon in de tuin, in de avond weer wat meer.

Een tuin op het oosten: eerder avond

In een tuin op het oosten lijkt het altijd net wat eerder avond te worden. De ochtenden zijn licht en zonnig maar naarmate de dag verloopt, zakt de zon achter het huis. Ook hierbij is het slim om de zithoek achter in de tuin te maken, zodat je nog het langst kunt genieten van de zon in de tuin. Plaats ook geen hoge bouwwerken of bomen achter de grens waar de schaduw van het huis de tuin raakt zodat er niet nog meer schaduw in de tuin ontstaat.

Een tuin op het westen: perfect voor uitslapers

Een tuin op het westen is donker in de ochtend, maar lekker licht in de avond. Wanneer je na een dag werken nog lekker van de zon wil genieten, kan dat perfect in een tuin op het westen. Ook bij een tuin op het westen is het belangrijk dat je de mogelijkheid hebt om voldoende schaduwplekken te creëren; aan het eind van de middag kan het er op een zomerse dag namelijk erg warm worden.